Friendly Fires - Pala (2011)

Доста забавих поста за Pala - денс-пънк албума на годината (засега), но понякога е по-добре късно, отколкото навреме, например когато си решил да лягаш на релсите за да те разтрои влак...


genre: dance punk, indie, electronic

1. "Live Those Days Tonight"
2. "Blue Cassette"
3. "Running Away"
4. "Hawaiian Air"
5. "Hurting"
6. "Pala"
7. "Show Me Lights"
8. "True Love"
9. "Pull Me Back To Earth"
10. "Chimes"
11. "Helpless"

Името на албума идва от книгата на Олдъс Хъксли "Остров". Не съм чела книгата, но според уикипедия там се разказва за странен остров, на който царува обществен строй, подчинен на утилитаризма. На мен лично това ми звучи като някаква утопия. Понякога наркотичните вещества са добро нещо, особено ако попаднат в кръвта на подходящия човек. Но стига толкова за Хъксли, нека обърнем внимание към Friendly Fires, които с Pala доказват, че страхотният им дебют от 2008-а не е бил късмет на начинаещия.
"mockumentary style", би казал колегата cinemascrotum (днес блогът му има рожден ден ), ако клипа не беше монтаж на реални кадри.



На обложката има - очевидно - папагал, който по скромните ми орнитоложки познания е вид Ara Macao. Това е красива тропическа птица, която сякаш е най-подходящата обложка за албума, който също е красив, тропически и жизнерадостен. За разлика от първия албум, тук настроението е много по-лятно, морско, хавайско ако щете. Има даже парче Hawaiian Air, а засилената употреба на синт-ефекти със звук на стоманени барабани не ни оставя много място за интерпретации и чуденки. Като споменах синтезатори - албума има много късноосемдесеттарски привкус, и бих казала, че звучи като много други, излязли последните години, ако не беше толкова мелодичен, зареждащ и танцувален. Друго нещо, което ми направи много добро впечатление, е цялостното звучене. Pala си звучи толкова стегнато, кохерентно и хомогенно, сякаш някой го е измислил целия на един дъх. Бих определила звука като кръстоска между Wham! и Talking Heads в най-късните им години, само че ако се бяха родили 20 години по-късно. Ъъъ... да. Обективно погледнато, звука е доста лигав и дискотечен, но субективно погледнато хич не ми дреме. Това е саундтракът на лятото.



8.2/10

Коментари

cinemascrotum каза…
Нямам време да изслушам целия албум, но от песните които си постнала определено получих позиви да ида на някой басейн с чаша студена течност в ръка.
Nostromo каза…
Здрасти, Лу.

Ъъъъм... Абе много хубав папагал. Напомни ми на една обложка на случайно генериран рок албум. :D
Lu каза…
Скротуме, значи ти желая в най-скоро време да се отзовеш на позивите. :)

Ностро, очаквах да кажеш нещо за очилата ми, ти за папагала... :D Иначе да, сещам се и съпоставяйки хронологически, мисля, че са гледали от въпросния случайно генериран рок албум. :D

Популярни публикации от този блог

Честит ми рожден ден!

3 години trains in the night

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)