GusGus - Arabian Horse (2011)

Моите любимци от GusGus имат нов албум. Това, както се сещате, ме изпълни с огромен трепет първоначално и с огромно доволство в последствие, след като от първа ръка установих, че не са изгубили форма.


genre: Minimal, Tech House

01. Selfoss 05:43
02. Be With Me 05:10
03. Deep Inside 04:48
04. Over 05:54
05. Within You 05:39
06. Arabian Horse 06:04
07. Magnified Love 04:54
08. Changes Come 07:33
09. When Your Lover’s Gone 05:24
10. Benched 08:20

Arabian Horse продължава линията на звучене, която започна 24/7 - по-мрачна, по-студена, по-минималистична. Съставът също е същият - President Bongo, Biggi Veira и Daníel Ágúst; има и гост вокали от познатата Urður "Earth" Hákonardóttiр, Högni Egilsson от Hjaltalin и Davíð þór Jónsson.
И въпреки, че прилича много на 24/7, Arabian Horse напомня и на енергичния Аttention, и на минорния Polydistortion. Нямам представа защо албума е именуван по този начин; освен едноименната песен, в него няма нищо арабско, но за сметка на това края на отварящият инструментал Selfoss си е чиста честушка. Преходът Be With Me - Deep Inside би могъл да мине с уговорки за нещо арабско, но според мен по-скоро не.
Тази тема не е толкова интересна, затова нека погледнем албума в неговата цялост. Той носи неповторим танцувален заряд, с който GusGus са известни, като съчетава силни вокали на фона на минималистични луупове. Осцилиращите пиукания са като запазена марка на GusGus и тук формулата работи без проблеми - градирането започва от един прост ефект, към който се прибавя втори, трети, n-ти + вокал и това резултира в една красива структура от паралелно движещи се бийтове, които се оплитат като влакна във въже.
Албумът е слънце и се разтапя като лъжичка боров мед по възпалено гърло.



Единсвената ми критика е, че някои от песните звучат дразнещо еднакво, особено във втората половина на албума - особено Changes Come и When Your Lover’s Gone. Вярно, една и съща тема минава и през двете, но същите ефекти ги чуваме и в доста от другите песни, та нямаше да е лошо Биги Вейра да разнообрази малко синтетичния инструментариум. Въпреки това Arabian Horse e разкошен и се разкрива все повече с всяко следващо слушане - както е обикновено при GusGus, поне при мен.
Става ми неудобно напоследък да слагам толкова осмици, но явно сега е някакъв силен период... пък и в случая съм много пристрастна. :D

8.3/10

Впрочем, с новината за новия албум дойде и новината за гостуването на President Bongo на 17 юни за DJ сет във Военния клуб по случай националния празник на Исландия. Не мога да не се зарадвам.

Коментари

Lammoth каза…
харесват ми :) ще си ги изтегля ако ги мерна някъде. И името на бандата ми много харесва :)

Каква малка страна, която само ни гърми с вулкани и прах, а колко известни групи има от там :) Сигурно е от вулканските газове :)
Lu каза…
Радвам се, Ламоте. Името на бандата идвало от зле произнесен кус-кус, доколкото помня. :D

Иначе Исландия е интересна страна, наистина. Вънка е кучи студ, но с водата от гейзерите си отопляват тротоарите и улиците, така че никога да не замръзват. А на закрито всички ходят по къс ръкав и отглеждат банани. True story. :)
Invictus каза…
За първи път попадам на блога,и ма грабна още с първия линк на последния пост.Мерси за стаохтното EP(албум?).
Lu каза…
Не разбрах за кое точно говориш, би ли конкретизирам, ако обичаш?
Invictus каза…
Не че искам да се натрапвам,но тъй като имаш добри музикални вкусове(или то поне сходни с моите)

http://www.youtube.com/watch?v=K_2Z32qCYBg

После ще ми благодариш.
Invictus каза…
Имах предвид GusGus - Deep inside. :)
Lu каза…
Ааа-ха. Deep Inside е песен от албума. Радвам се, че си я оценил по достойнство. :)
Иначе тоя линк... Видях един много готин лаф някъде относно дъбстепа: "Някаква музика се е появила, докато не сме гледали, и това е резултатът." Без да искам да обиждам никого, Nero-то звучи доста cheap и досущ като куп други подобни UK формации. Но благодаря за споделянето, важен е жеста, дето се вика. :)
Invictus каза…
Ами,в момента dubstep-ът поема по най-трудния път,да се превърне в main streem genre,може би затова ти звучи толкова комерсиално.Nero всякак бих ги нарекъл но само не и cheep (ex,всеки си има мнение)имат други проекти който може би биха ти допаднали повече.Предполагам не си толкова into dubstep,и затова предполагам трудно можеш да ги оцениш,на фона на всички други продуценти
denz каза…
само на мен ли така ми се струва, или "Албумът е слънце и се разтапя като лъжичка боров мед по възпалено гърло." липсваше в оригиналния пост? но да, колкото повече се слуша, толкова повече подобни асоциации възникват
Lu каза…
Дъбстепa отдавна си е мейнстрийм, и от известно време вече звучи изтъркано според мен, но зависи с какви очи и от каква перспектива гледаш на нещата. Да, наистина не си падам по него, но - както каза - всеки си има мнение.
Lu каза…
denz, не ти се струва, но си попаднала в 15-минутния интервал преди добавянето му, явно. :) Хрумна ми в последствие като добро описание на слушащото се.
RC каза…
Много ми хареса този албум!
Lu каза…
Много се радвам за което! :)

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)