Esben and the Witch – Violet Cries (2011)

Докато другите клонове на развлекателната индустрия се опитват да ни заливат с псевдо страшни творби, то при музиката на Esben and the Witch нещата са си доста плашещи. Вече съм ви споменавала за тях миналата година, ето че и дебютният им албум излезе.

genre: gothic indie, witch house, psychedelic, post rock

01 Argyria
02 Marching Song
03 Marine Fields Glow
04 Light Streams
05 Hexagons IV
06 Chorea
07 Warpath
08 Battlecry/Mimicry
09 Eumenides
10 Swans

Много започна да се шуми за E&TW миналата година, когато те издадоха страховитата, но мелодична Marching Song. Нарочиха ги за новия хитов хибрид м/у XX и Florence & The Machine, и започнаха да придобиват култов статус в зародиш. Violet Cries, обаче, опровергава очакванията за запомнящи се поп-гот песни. Той е сносен труд; личи си, че бандата има посока и концепция, но е доста трудно смилаем за средностатистическия инди любител. Мисля, че когато официално излезе, албумът ще остави мнозинство разочаровани фенове на Флорънс и шепа верни последователи, които ще ги обичат заради приликата със Siouxie & The Banshees.



Самите Esben And The Witch учудващо споделят, че не търсят мрачното въздействие в музиката си. По техните думи "просто изглежда, че някои от най-интересните неща не са винаги особено добре осветени".
На места малко са се уляли в търсене на тези "интересни неща", защото често се усеща едно впускане в задълбаване на определен китарен риф, ефект, вокалните девиации на Рейчъл, или просто задълбаване и нагнетяване на какафонията самоцелно. Да бе, и това си има своя чар все пак, знам.


Ами това е, и без това мизлех да напиша само 2 реда, а то какво стана.
Макар да не е моят тип музика, Violet Cries предлага на ценителите едно качествено преживяване. Аплодирам и куража на групата да не се превръщат в това, за което ги цанят, а да остават верни на себе си и да правят нещо различно.

В завършек искам да кажа за пореден път, че ми писна ноктюрни създания да доминират в съвременния ентъртейнмънт. Анатема!

Знам, че трябваше да дам оценка като излезе албума, ама просто не мога, простете.

Коментари

denz каза…
е не, толкова дълго го чаках и накрая пак разбрах последна. 10х
Lu каза…
Не си последна, от първите си, албума лийкна днес, а официално излиза другия месец. :)

Популярни публикации от този блог

Честит ми рожден ден!

3 години trains in the night

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)