събота, 9 октомври 2010 г.

Esben and the Witch – Marching Song EP (2010)

"Witch House appears to be Goth Trance made by people who used to be in Noise bands. What's not to like!?"

genre: indie, witch house, psychedelic

1. Marching Song
2. Done Because We Are Too Menny
3. Souvenirs

Уич хауса(или drag, не знам кое е по-правилното име, тия модерни стилове са си ебали мамата) става много популярен напоследък, което е напълно естествено. Както и глухите вече са разбрали, всичко което се прави в момента е повлияно от 80-те. В тази връзка witch house-a e модерния термин за жанровете, в чиято стилистика попадат Siouxsie and the Banshees и Cocteau Twins например.След тази кратка интродукция, нека кажем и нещо за Esben and the Witch. Те, ако може да се вярва на повечето музикални критици, ще са един от големите дебюти на другата година - вече са подписали с Matador и готвят албум.
Музиката им, подобно на датската приказка, на която са се кръстили, е мрачна, атмосферична, често измъчена, и минималистична. Водещото в нея са напевите на вокалистката Рейчъл, които на моменти приличат ту на тих вой на вятър в гора, ту на рева на ранено животно. Аранжимента, който е мистериозен и дезориентиращ, се построява и наплита около нейния глас, обикновено в градация, като извиква онова чувство на тревога, които познавате от филмите на ужасите.
Всъщност аз мисля за тях като един dark wave вариант на XX.

Ще дам оценка като излезе албума, засега единственото, което мога да кажа за Esben and the Witch е "обещаващи".

3 коментара:

Flip каза...

Time for some fuckin music
http://i.imgur.com/4qWrp.png
само дето much better than тъпстепа :)
Пусни си Salem - King Night или oOoOO - oOoOO (смятай) и приятно разцепване :)
Тъкмо се чудих как до сега нямаше Witch House в тоя блог :)

Lu каза...

На Salem бях слушала някакви неща преди известно време, ама нещо май не се впечатлих. Ще го пробвам пак. А на oOoOO като им излезе албума и видях заглавието+обложката се оцъклих и скипнах. И тая грешка ще трябва да поправя. :)

Анонимен каза...

обещаваш...