четвъртък, 10 март 2011 г.

Red Riding Hood OST (2011)

От доста време слухтя за този саундтрак, и ето че излезе. Страшната приказка за червената шапчица и вълка обещава лиготия с готически привкус стил Twilight. Както и при Twiligh обаче, имаме случай на (highly probable) малоумен филм и добър саундтрак. Много ме съмнява Гари Олдман да успее да спаси нещо подобно, a Лео ДиКаприо да допринесе с нещо добро като продуцент. Но да си говорим за музика, щото аз от кино не разбирам.
genre: soundtrack, score, ambient

1. Towers Of The Void (Brian Reitzell)
2. Kids (Brian Reitzell & Alex Heffes)
3. Dead Sister (Brian Reitzell & Alex Heffes)
4. The Wolf (Fever Ray)
5. Mt Grimoor (Brian Reitzell & Alex Heffes)
6. Tavern Stalker (Brian Reitzell & Alex Heffes)
7. Grandma’s House (Brian Reitzell & Alex Heffes)
8. Keep The Streets Empty From Me (Fever Ray)
9. Wolf Attack (Brian Reitzell & Alex Heffes)
10. Just A Fragment Of You (Anthony Gonzales from M83 & Brian Reitzell)
11. The Reveal (Brian Reitzell & Alex Heffes)
12. Finale (Brian Reitzell & Alex Heffes)
13. Crystal Visions (The Big Pink)

За музиката към филма, както е видно от траклиста горе, са се погрижили Brian Reitzell (30 Days Of Night, Beginners), Alex Heffes (State Of Play, Inside Job), Anthony Gonzales(познат ни като M83), чародейката Карин Андершон aka Fever Ray и елекророк радетелите The Big Pink. Дебютният албум на последните беше доста добър, а за втория се носят слухове за кооперация с Alan Moulder, така че и за там тая надежди. Това между другото.
Саундтрака звучи точно като акомпанимент на страшна приказка - вълнуващ, експлозивен, спиращ дъха (още малко и сърцето), сякаш можеш да усетиш как големия лош вълк диша тежко на няколко метра от теб. Fever Ray е написала специално парче за ост-а, оригинално озаглавено The Wolf. Отново чудесно свършена работа, която се изразява във виещия психаделичен глас на Карин, на фона звуци, напомнящи дъскорезница. Keep The Streets Empty е ясна. Гонзалес внася характерната dreampop/shoegaze нотка, която е един от малкото спокойни моменти в компилацията. Другият е Crystal Visions на The Big Pink, която ми се струва ще е музиката за финалните надписи. Reitzell и Heffes са се разгърнали в най-добрите традиции на тъмния амбиънт, граничещ с така модерния witchhouse, като от барабаните на първия ще ви настръхнат космите, а от пианото на втория ще ви избие студена пот.Във филма ще има още 4 композиции, които обаче липсват в саундтрака, нямам идея защо:

* Fire Walking – Anthony Gonzalez and Brian Reitzell
* Let’s Start An Orchestra – Ken Andrews and Brian Reitzell
* Ozu Choral – Brian Reitzell
* Piano Study No. 1 (Symphonic) – Brian Reitzell

Въпреки че си звучи като откровен score през повечето време и не е компилация от песни на мейнстрийм инди величия, Red Riding Hood OST е highly enjoyable и може спокойно да се консумира отделно от филма.

7.6/10

3 коментара:

Nostromo каза...

Даже е за предпочитане, както спомена и Скротума. :D

Vulchedrum каза...

А къде са NIN с The Hand That Feeds?

Lu каза...

Ми очевидно ги няма. Често за трейлърите се използват песни, които не намират място в саундтрака.