събота, 26 март 2011 г.

Art Brut – Brilliant! Tragic! (2011)

Последните няколко дни се чувствам все едно някой ми е сменил главата с доста по-тъпа такава (да, възможно е?). В тази връзка новият албум на Аrt Brut дойде тъкмо навреме. Каква по-подходяща музика за такива състояния от тяхната?

genre: alternative, punk rock, indie rock

01 Clever Clever Jazz
02 Lost Weekend
03 Bad Comedian
04 Sexy Sometimes
05 Is Dog Eared
06 Martin Kemp Welch Five A-Side Football Rules!
07 Axel Rose
08 I Am The Psychic
09 Ice Hockey
10 Sealand

Винаги съм симпатизирала на Art Brut в особено големи количества. Bang Bang Rock & Roll и It's A Bit Complicated са почти гениални творби. Art Brut Vs. Satan не толкова, но все пак добър албум. Същото е и положението с Brilliant! Tragic! - приличен албум, който съдържа палави референции към споменатите почти гениални албуми. Въпреки това той не успява да стигне тяхното ниво.
Като споменах референции, голяма част от удоволствието, което носи слушането на групи като Art Brut, е да познаваш текстовете и да следиш идеите на всеки албум, то си е в голяма степен като сериал. В първия им албум от 2005-а имаше песни Bad Weekend и Good Weekend. Тук сагата продължава с Lost Weekend. Ако в People In Love от It's A Bit Complicated се пееше

People in love, lie around and get fat
I didn't want us to end up like that

то в Sealand имаме леко преразгеждане на позицията:

People in love, lie around and get fat
I think I'm okay with that

...и разни други подобни забавни неща. Всъщност най-доброто обяснение го е дал самият Еди Аргос, фронтмен на формацията:

"Ами аз пея в този албум, Йън има нов педал, Фред пее беквокали за пръв път, а и позволихме на Джаспър да изсвири китарно соло (само на две струни обаче). Също така в създаването на последния албум наистина ми беше забавно да пиша за обикновени неща, мъчейки се да ги изкарам вълнуващи. Имаше песни за возене в автобус, работа за лятото и песни за песни, които са ти заседнали в главата. Този път албума е повече за това как си мисля, че съм медиум, песни за моето погребение, община Sealand и Аксел Роуз. По-стойностни теми, мисля. Също така сега съм и по-секси."


7.3/10

Няма коментари: