Apparat - LP5 (2019)

01. Voi_Do
02. Dawan
03. Laminar Flow
04. Heroist
05. Means Of Entry
06. Brandenburg
07. Caronte
08. EQ_Break
09. Outlier
10. In Gravitas

Що е то: Саша Ринг is back, отново соло, след дългогодишни приключения с Modeselektor под името Moderat. Като споменах Modeselektor - и те издадоха нов албум наскорo, трябва да драсна няколко реда и за него.
Както можете да се досетите от името, това е 5-и албум за германеца и първи солов от 6 години насам. Сега като се замисля, последно писах за Apparat преди 8 години, Krieg Und Frieden от 2013 застъпи в началото на творческата ми кома и го пропуснах, но здраве да е.
Защо да го чуете: Apparat отдавна е име, което си е спечелило авторитет и собствена звезда в алеята на славата на електронната музика. Ако сте запознати с предишната му работа, този въпрос изобщо няма да стои на дневен ред и просто само при заглавието на поста ще се насочите към Spotify и ще цъкнете play бутона. Нямах абсолютно никакви очавания за албума, не бях слушала сингъла предварително, не бях чела интервюта. Просто си го качих на плеъра, и го изслушах една сутрин, доато отивах към работа. И понеже предната вечер бях слушала Walls за пореден път, някак си ми се искаше и LP5 да има сходно ниво на хитовост, защото тия перфектни парчета те белязват за цял живот. Запечатват един кадър на този момент от времето, включващ твоето екзалтирано съзнание и възторга на досега с нещо изключително, и когато си пуснеш албума пак, този кадър оживява и ти усещаш, че си извън времето и всичко, което ти се е случило някога не е безвъзвратно изгубено, а е просто на друго място, но си е все още там някъде.


С LP5 това няма да ви се случи. Там липсват откровени сингли, а всичко е по-скоро парче от един на пръв поглед постен пъзел, който с всяко последващо слушане разкрива един доста богат и прецизно премислен аудио пейзаж. "Не ми се налага да правя големи поп-химни тук" - казва Саша Ринг - "Мога просто да се потопя в детайлите и структурите". И това е, което прави наистина - атмосферични сцени на анти-утопични светове, нови планети, мъглявини, пустини и други сай-фай асоциации се редуват, докато звучи албума. И вината е на Moderat, изглежда: "Успях да направя албума по този начин, защото Moderat съществува. Да имам огромна сцена с него ми позволи да правя грандиозни неща и това освободи Apparat от товара на подобни очаквания".
Е, не получих поп-химните на които се надявах, но и LP5 е чудесен албум сам по-себе си - по-приглушен, по-самовглъбен и аскетичен, но много емоционален. Ще ви трябва добро аудио и/или тишина, за да го изслушате в неговата цялост и оцените по достойнство, но отделеното време ще си струва.

7.5/10


Коментари

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)