Massive Attack Live in Sofia, 15.07.2010

Вчерашния концерт на Масив... каквото и да кажа, ще е малко. С оглед на скорошните събития, смея да твърдя че всеки, който е фен на бристолските легенди и не е присъствал на концерта, може да се самоубие ритуално, или в най-добрия случай да се отдаде на едномесечен строг пост и да се самобичува с върбови клонки, за да изкупи греха си. Концертът беше всичко, което това съществително име олицетворява, и даже повече.




Отначало се учудих колко бързо влязох и колко безпроблемно се наместих на 3-4-а линия. След това се учудих от соло изпълнението на Мартина, която излезе с маска и през целия концерт остана с нея. Martina Topley Bird, както споменах в предния пост, има нов акустичен албум и изпълни доста парчета от него, плюс новата Mermaids, която още не била издавана никъде. Евала на мацката, тя се оказа човек-оркестър, като всичко си правеше сама, с помощта на няколко инструмента и един Мак. Някой би ли ми обяснил защо всички музиканти ползват Макове? Беше научила и няколко изречения на български, които каза доста сполучливо. Сладурана.




След като завърши соло изпълнението си, което продължи около половин час, тя ни благодари и се скри, оставяйки в мен догадката и прокрадващо се съмнение за неучастие в концерта на Масив.
Това съмнение, обаче, бързо беше разсеяно от великолепното и изпълнение на Psyche, на което ще можете да се насладите по-долу.




Пее като ангел, нали? <3
Една приятелка от Варна, като разбра, че ще ходя на Massive Attack, ми поръча ако изпеят Teardrop да им пратя поздрави. Е, аз не мога да викам толкова силно, но Пи, аз на свой ред поздравявам теб с нея:




Ако Мартина пее като ангел, то гласа на яката негърска лелка (не е Шара Нелсън, нали?) може да срутва сгради. Можете да чуете как беше на Safe From Harm, но на Unfinished Sympathy беше дори още по-разтърсващо. Имах чувството, че сградата ще се напука. Честно.



Масив винаги са били доста политически ангажирани. На 70% от песните отзад вървеше някакъв надпис. Това, което мен ме впечатли най-силно, беше вниманието към публиката и мястото, където свирят. Повечето неща бяха преведени на български, като изключим разни цитати и някои статистически данни, като броя на стачкуващите в Гърция и полицаите, които са били ангажирани в стачката, броя на хората, които живеят с по-малко от един долар на ден, БВП на глава от населението в Израел, цената на чанта от някакво екзотично животно и прочее любопитности.



Мислех си, че това е върха на сладоледа, но не би. Изведнъж отзад почнаха да минават заглавия на новини от жълтата преса от рода на "Митьо Пищова бяга от Търново", "Памела да се откаже от пластичните операции" и "Африканец иска да мачка циците на Преслава". На снимката виждаме - доколкото помня - "Стоичков влюбен".

"Стоичков влюбен!"

Публиката беше страхотна. Не се сещам да съм била на друг концерт с толкова много викане. Мисля, че и Massive много се накефиха. Толкова много, че Daddy G май си забрави текста на Karma Coma. Всъщност не съм сигурна какво точно стана и защо той понечи да си ходи, ще се радвам на просветления.

 
Massive Attack Allstars: Martina Topley Bird, Robert Del Naja (3D), Horace Andy, Grant Marshall (Daddy G)

Като цяло се получи един изключително задушевен, но и в този смисъл и странен концерт. Всичко беше като по часовник, изпипано и стегнато. При все това атмосферата можеше да я режеш с нож. Нито един гаф, музиканти перфекционисти, невероятно присъствие и способности на вокалистите, един подскачащ като пружина Del Naja... Май не сме свикнали на такива работи, което е жалко.

3D + Martina

Ако бях съпруга на известен музикант и нямах идея какво да кажа след концерт, бих ползвала съвета на приятелка за "great visuals", или поне така е направила въпросната, за която четох наскоро. Аз бих казала "great everything"
3D беше така любезен да ни благодари, че в тази криза сме си дали парите за да ги гледаме, което не било нещо от първа необходимост.
След снощи, по моето скромно мнение, концерта си минава за нещо от първа необходимост и аз искрено благодаря на Massive Attack, че ми взеха парите. Това са най-смислено похарчените ми 60 лв за тази година.

Tа така мили мои, спомена за този концерт ще ме топли повече и от слънцето, под чиито лъчи ще си пека гъза този уикенд. Аз ви пожелавам приятен такъв, a за grande finale ви пускам размазващото изпълнение на Mezzanine.

Коментари

bungle каза…
Беше просто невероятно! :) Съгласна съм с всичко, което си написала. Спомен за цял живот. :)))))))
Lu каза…
Нали! :)))))
Освен да си пожелаем повече такива концерти, не знам какво друго...
Анонимен каза…
:) Мисля,че пожеланието може да се сбъдне още на 14-ти,когато ще чуем и UNKLE.
Анонимен каза…
брей, много хора са ощастливени от тоз концерт, в последните дни поне 5 човека възторжено ми разправяха за него. Звучаха почти като мен след концерта на Металика. Е, са ясно че на Металика е по-яко, но все пак.. :Р

Ще свирят много здрави готик-симфоник-траш банди в Каварна, но май не сте им големи фенове.

Исках просто да кажа "браво, че сте си прекарали весело" ама като си отворя устата и не спирам, мамка му
:)
Fodas каза…
Не искам никога повече да ходя на концерт на Massive Attack! Мисля че сърцето ми няма да издържи още едно такова "НЕЩО"... Просто богове!
trakatumka каза…
Много ми харесва коментара на Fodas! Само дето аз искам още!:)))) Впрочем, и аз не съм чувала повече викове досега (но пък моят опит е скромен). Чудничък пост:)))

Само едно обаче не искам - никога повече във Фестивална!
Fodas каза…
Фестивална има най-добрата аспирация и климатична инсталация на планетата: зала-газова камера - 2 в 1
Nostromo каза…
Аз искам да попитам този път нямаше ли лични срещи от третия вид със стейджуващите (вероятно в следствие на масивна агресия от тяхна страна да се срещнат с автора на блога?! :)

Аз що така съм ги пропуснал като състав тия хора. Само Safe From Harm съм слушал и то май като извадка от една скорошна твоя компилация (?!)...
Lu каза…
Хехе, аз лично нямах, но едни приятели са имали на афтърпартито, което аз пропуснах поради лични и професионални причини. Малко ме е яд де, ама нямаше как.

Иначе аз съм пускала само Blue Lines, доколкото помня, вероятно от това ти е спомена.
рц каза…
ползват макове защото някои от по-добрите програми за създаване и обработка на музика са native под мак ос, също и защото маковете са (бяха) по-стабилни, защото са шик, тренди, и пр.
Buksy каза…
Какво интересно нещо са мненията :) Моето е тотално противоположно (не заради изпълнението на Massive). И daddy g не си забрави текста... просто "прекрасната" публиката не се включи адекватно.

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)