Artist of the day - Talvin Singh

От много много време не го бях слушала, но понеже нещо тия дни съм пощуряла да си паля ароматни пръчици и ме изби на индийска вълна. И това е първото име, което се сетих.
Всъщност Talvin Singh е роден в Лондон през 1970, но както можем да се досетим е индиец. Свирейки на перкусии, слушайки пънк и танцувайки брейк през ранните си години, Талвин решава да доразвие музикалните си умения и на 15 заминава да учи перкусии (tabla e на английски, не знам как точно се превежда) в Индия.Там обаче изкарва само една година и се връща. Въпреки класическото си музикално възпитание, той има иновативно виждане за индийската музика; то обаче не е възприето от промоутърите на класическа индийска музика и Талвин решава да си действа самосиндикално и да се занимава със своите си работи. Така, не след дълго (към края на 80-те) той вече работи с имена като Madonna, Тhe Indigo Girls, David Sylvian, Siouxsie & the Banshees, Sun Ra, Björk, Massive Attack и Тhe Future Sound of London.

В днешни дни Talvin Singh е емблематично име, известно с новаторското смесване на класическа индийска музика и dnb.

Първия ми допир с гореупоменатия младеж стана преди 10-ина години с едно видео по Mtv (естествено) на песента OK. Нещо търсих оригиналния клип, ама пусто го няма.



Прилича на саундтрак на аниме, нали?
Следващото, което чух от него, беше доста по-индийско:The Beat Goes On. Ужасих се, когато разбрах, че никъде го няма на клип. Мръсници.
Затова, слагам каквото има:







И това далеч не е най-доброто от него. :)

Преди няколко дни е излязъл последния му албум Calcutta Cyber Cafe, трябва да го потърся. :)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Честит ми рожден ден!

3 години trains in the night

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)