ЧРД, Никола Тесла!

Когато чуят Тесла във физката, повечето хора се сещат за една смешна мерна единица за плътност на магнитния поток, учена някъде в гимназията в часовете по физика и озадачението, което тя първоначално предизвиква заради своя омоним, значещ на български дърводелски инструмент. Когато човек попорастне и започне да се образова обаче, открива един гений, една визия граничеща със свръхчовешкото.

Всъщност днес се навършват 153 години от рождението на един от най-великите умове в човешката история - Никола Тесла. Бидейки един от личните ми герои, не можех да пропусна да посветя пост на него, именно днес.
Накратко:
'Нико̀ла Тѐсла' (на сръбски: Никола Тесла, на английски: Nikola Tesla) (10 юли 1856 – 7 януари 1943) е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), Тесла е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство. Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който "разпростря светлина върху лицето на Земята". Той е известен с много революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на XIX и началото на XX век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основата на съвременните електрически системи за променлив ток, включително полифазните системи за електроразпределение и електрическия мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и САЩ. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстване на динамото и най-вече с откриване на променливия ток. Открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но поради интереса му към свободната енергия, за име на мерната единица е дадено името на Херц.

Ето малко по-подробно:

Струва си човек да се поинтересува от гениалния му ум и неговите плодове, наистина е невероятно.

Nikola Tesla in popular culture: изгледайте филмът Престижът (The Prestige); освен че е великолепен филм и един от най-любимите ми изобщо, вътре личността на Тесла играе една значителна роля, която доста добре пресъздава работата му...и може би самият него. (подсказка: проверете кой изпълнява ролята му, ще останете изненадани)


magic. real magic.

Коментари

Bla каза…
В.Е.Л.И.К.
The Red Witch каза…
Много благодаря за образователният постинг! Хич не бях наясно, ама като опрат нещата до физика, аз съм си профан :р

А за това кой играе Тесла въс филма, мога само да кажа: О, Боуи, моя любов! <3<3<3 превъзходна игра, както винаги.
Emmanu Elle каза…
Тесла е бил невероятна личност. Oще като видях заглавието на поста се сетих за ролята на Боуи в Престиж (един от любимите ми филми).

Много приятен блог, разнообразна музичка... харесвам! :) keep it up

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)