петък, 10 юли 2009 г.

ЧРД, Никола Тесла!

Когато чуят Тесла във физката, повечето хора се сещат за една смешна мерна единица за плътност на магнитния поток, учена някъде в гимназията в часовете по физика и озадачението, което тя първоначално предизвиква заради своя омоним, значещ на български дърводелски инструмент. Когато човек попорастне и започне да се образова обаче, открива един гений, една визия граничеща със свръхчовешкото.

Всъщност днес се навършват 153 години от рождението на един от най-великите умове в човешката история - Никола Тесла. Бидейки един от личните ми герои, не можех да пропусна да посветя пост на него, именно днес.
Накратко:
'Нико̀ла Тѐсла' (на сръбски: Никола Тесла, на английски: Nikola Tesla) (10 юли 1856 – 7 януари 1943) е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), Тесла е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство. Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който "разпростря светлина върху лицето на Земята". Той е известен с много революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на XIX и началото на XX век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основата на съвременните електрически системи за променлив ток, включително полифазните системи за електроразпределение и електрическия мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и САЩ. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстване на динамото и най-вече с откриване на променливия ток. Открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но поради интереса му към свободната енергия, за име на мерната единица е дадено името на Херц.

Ето малко по-подробно:

Струва си човек да се поинтересува от гениалния му ум и неговите плодове, наистина е невероятно.

Nikola Tesla in popular culture: изгледайте филмът Престижът (The Prestige); освен че е великолепен филм и един от най-любимите ми изобщо, вътре личността на Тесла играе една значителна роля, която доста добре пресъздава работата му...и може би самият него. (подсказка: проверете кой изпълнява ролята му, ще останете изненадани)


magic. real magic.

3 коментара:

Bla каза...

В.Е.Л.И.К.

The Red Witch каза...

Много благодаря за образователният постинг! Хич не бях наясно, ама като опрат нещата до физика, аз съм си профан :р

А за това кой играе Тесла въс филма, мога само да кажа: О, Боуи, моя любов! <3<3<3 превъзходна игра, както винаги.

pair-o-eyes каза...

Тесла е бил невероятна личност. Oще като видях заглавието на поста се сетих за ролята на Боуи в Престиж (един от любимите ми филми).

Много приятен блог, разнообразна музичка... харесвам! :) keep it up