Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval (2011)

Ако това беше обикновен албум, щях да го чуя 3-4 пъти и да ви го пусна. Но понеже това не е обикновен албум, ми трябваха 2-3 дни, за да ви го пусна. Що така, ще се запитате. Ми що, щото... Да видим откъде да започна...


genre: indie rock, new wave, post punk revival

1. Starts With Nothing
2. Can’t Mind My Own Business
3. My Place Is Here
4. Child Of The Jago
5. Back In December
6. Coming Up For Air
7. Heard It Break
8. I Dare You
9. If You Will Have Me
10. Little Shocks
11. Man On Mars
12. Problem Solved
13. Out Of Focus

Kaiser Chiefs винаги са ми се плъзгали малко по meh тангентата, не блестейки с особена индивидуалност и оригиналност. Затова и новината за новия им албум не ме развълнува особено и мислех спокойно да го оставя в "да чуя по-нататък" листата. Това, което ме заинтригува, обаче, е интересната концепция на албума - всеки слушател да може да го сглоби по свое усмотрение. Какво значи това? Това значи, че момчетата заедно са записали 20 парчета, от които всеки може да си избере кои да са включени в албума. Не само това, ами и можете да направите собствена обложка, след това да пуснете прясно стикования албум за продажба и от това да печелите по 1 паунд от всеки, който реши да купи вашата версия. Идеята, естествено, е взаимствана от мрежовия маркетинг, но тук нямаме пирамидална структура, а по-скоро верижна. Печалбата е само от следващото ниво, не от всички нива след него. Финансовият аспект, колкото и да е любопитен, не е най-интересното в The Future Is Medieval. Най-доброто в албума е, че слушателят фактически получава най-добрата версия, която може да съществува, избирайки песните, които му харесват повече. И това вече излиза извън границите на установената критика, защото нямаме един определен продукт, който да се обсъжда. Възможни са много комбинации и всеки би ги подредил по начина, който му се струва най-уместен. Това е толкова близо до ума, но толкова гениално, че не мога да не им кажа едно "Евала!.



Но не е само това. Всички тези маневри биха били лишени от смисъл, ако нямаше качествен материал, с който да се оперира. Тук той е в изобилие. Трудно ми беше да отделя 10 песни, които да са най-добрите. Затова извадих 13 (както е видно в траклиста горе). Но дори тези, които отпаднаха, не са лоши; отпаднаха, защото не се вписваха в цялостното настроение на другите. Говорейки за това, ми се струва, че композициите са съставени от 2 вида звучене - едното е Duran Duran-like new wave, другото е Elvis Costello-like pub rock. Тази категоризация е доста лейм, разбира се, но такова впечатление имах след сериозно преслушване на всичките 20 трака. Не знам дали проблема е в моя телевизор, но напоследък много неща ми звучат като Duran Duran. Колкото и да са били те, обаче, нищо не се приближава по-близо от това, което Кайзерите са направили - дотолкова, че слушайки неща като My Place Is Here и I Heard It Break ми се приисква това да беше албум на Duran.2. Звукът им е претърпял сериозна трансформация, ставайки по-сериозен, по-мрачен, по-стабилен. Вече песните им не оставят онова лепкаво и мазно усещане за посредствен бритпоп с прости припеви, които пияни англичани да пеят след мачове. Това, очевидно, е хубаво нещо, но има и своята тъмна страна - минорната атмосфера до голяма степен се дължи и на Nick Hodgson - барабанист, беквокал и основен текстописец на групата, чиито баща е болен от Алцхаймер. Тъгата му ясно личи в If You Will Have Me, която е и най-тъжната и искрена песен в The Future Is Medieval.
A това е парчето, което съм избрала за откриващо - Starts With Nothing. Започваш с нищо и си тръгваш с нищо, пее Рики Уилсън - стандартните философски поговорки за живота, кхм-кхм, напомнящи на оная басня за Александър Велики, който искал да лежи в ковчега си с разтворени ръце, за да види народа му, че човек както е дошъл на този свят, така си и тръгва - с нищо.


Ревюто ми стана нетипично дълго, затова е време да се ориентирам към приключване, щото не ме бива много в приказките и без това.
Надявам се, вече сте разбрали какво имам предвид под това, че The Future Is Medieval не е обикновен албум. То и албум не е в класическия смисъл да концепцията. Това е бест ъф на нов албум, който предлага изключителен фен контрол върху продукта, обезсилвайки всякакви опити за нормална критика от музикалните медии. На всичкото отгоре е и интересно маркетингово упражнение. Но по-важното е, че Шефовете на Кайзера най-накрая са си оправили звука и резултатът е забележителен. Това им печели доста мъжеточки и ги изважда от моя meh-списък.

8/10

Пълният списък на песните, от които можете да избирате:

01 – Back In December
02 – Can’t Mind My Own Business
03 – Child Of The Jago
04 – Coming Up For Air
05 – Cousin In The Bronx
06 – Dead Or In Serious Trouble
07 – Fly On The Wall
08 – Heard It Break
09 – I Dare You
10 – If You Will Have Me
11 – Little Shocks
12 – Long Way From Celebrating
13 – Man On Mars
14 – My Place Is Here
15 – Out Of Focus
16 – Problem Solved
17 – Saying Something
18 – Starts With Nothing
19 – Things Change
20 – When All Is Quiet

За стъкмяване на албума и обложката, идете на http://www.kaiserchiefs.com
Линкове за пълната и за моята версия - във фейлбука.

Коментари

Unknown каза…
На мен ми се видя малко сложно да избирам, затова свалих 20-те :).
Lu каза…
Е, да, вероятно доста хора ще си свалят на 2 пъти. :) Избирането става след обстойно преслушване, малко е трудно от 1 минута за добиеш ясна представа за цялата песен.
Regina_falangi каза…
Авторката на поста е в голяяяяма грешка - продуцента на този албум не е Ронсън!!! Той беше продуцент на третия албум на Кайзерите. На този е легендата Тони Висконти (продуцирал Bowie). Също така печалбата е 1.50 паунда, но се съмнявам някой дае продал нещо защото всеки би предпочел да си направи свой албум :)
Regina_falangi каза…
също така искам да добавя че на мен като на една от най-големите фенки на групата, съпортваща ги от 2005-та и познаваща се лично с Nick Hodgson, ми е изключително приятно че са спечелили поне един фен в Бг с последния си албум :). Дано да се хареса на повече хора в България, защото (да, пристрастна съм) за мен този албум е гениален!Нямам търпение да чуя песните на живо след 4 дни :)
п.с. Искам да добавя че вече не се знае дали Duran2 приличат на Кaiser Chiefs или обратното, не заради Ronson, а заради тожа че Nick композира песни за последния албум на Duran2 - http://www.youtube.com/watch?v=HMm9iX-6Xu4
Lu каза…
Да, права си, албума е (почти) гениален и се надявам повече хора да му обърнат внимание. Иначе за продуцирането - нещо пак не съм прочела като хората, но благодаря, че ме извади от заблудата. :) Поправям грешката. Все още много ми прилича на Ронсъново, обаче. Сега разбирам и връзката с Боуи и отхвърленият му текст. Ти като по-навътре с нещата кажи - вярно ли е? :D За печалбата поне на 4 места я видях по 1 паунд, но това така или иначе няма значение, защото както каза - всеки ще предпочете да си направи свой албум.
Благодаря за включването, хубаво е да има хора като теб наоколо. :)

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)