четвъртък, 19 август 2010 г.

Of Montreal - False Priest (2010)

Забавих поста за новия албум на Of Montreal с почти седмица, но напоследък времето изобщо не ми стига за любимото ми занимание да ви информирам за новите издадени неща. Ще ми се да пиша по-пространно, но както споменах нямам ресурс за тази цел. Едно ревю за да стане хубаво си иска време, мислене над изреченията, търсене на видеота и т.н. Ок, спирам да мрънкам и насочвам вниманието ви към False Priest, 10-я студиен албум на Of Montreal, които всъщност не са от Монреал, а от Атина, Джорджия.

genre: indie, psychedelic pop, funk

1. I Feel Ya’ Strutter
2. Our Riotous Defects – Featuring Janelle Monae
3. Coquet Coquette
4. Godly Intersex
5. Enemy Gene – Featuring Janelle Monae
6. Hydra Fancies
7. Like A Tourist
8. Sex Karma – Featuring Solange Knowles
9. Girl Named Hello
10. Famine Affair
11. Casualty Of You
12. Around The Way
13. You Do Mutilate?

За група, която издава албум почти всяка година, Of Montreal поддържат доста добро ниво. False Priest се оказа много приятна изненада, която е като свежа глътка едновремешна лимонада на фона на всичко останало, което слушам напоследък.Горното парче е колаборация с по-дребната (във всяко едно отношение) сестра на Бионсе - Соланж. Дугият лирически герой е Кевин Барнс, фронтмена на групата.
Всъщност целият албум е като един шизофреничен моноспектакъл на Барнс. Таланта му да пише странни текстове лъсва с пълна сила и в тази дългосвиреща творба. Това от своя страна носи и един вид забавление, сходно до предлаганото от stand up комедиантите (как беше на български???).
Аз много си падам по остроумни текстове. Понякога си пускам разни групи само за да им слушам глупостите, което разбира се не ги прави по-малко стойностни в музикално отношение, напротив. Of Montreal попадат в тази графа.

My god, I should've realized on our second date
When you dragged me into the bathroom at Tameka's house
And screamed at me for like twenty minutes
Because I had contradicted you in front of your friends
I was like, "Oh!"
And then later that night, at my apartment
As punishment, you killed my betta fish
You just threw it out the window
I did everything I could to make you happy
I participated in all your protests
Supported your stupid little blog
Got a Bowflex
Wore colored contacts to match your dresses


Ах, гениално. Това е от Our Riotous Defects, която затвърждава фънк/rnb насоката на False Priest с участието на познатата ви вече Janelle Monae, която участва и в Enemy Gene.Във False Priest групата за първи път записва с истински оркестър вместо с midi инструменти. Това е хубаво и е израз на израстване. Естествено електроника не липсва, но тя е изключително добре смесена с преливащия фънк. Всъщност има 3 думи, които характеризират албума; "фънк" е едната. Другата дума е "пародия", а третата е "секс". Резултата е една фънки пародия на личния живот на Барнс.В заключение ще кажа, че Of Montreal са сътворили една очарователна лудница, заемаща място в главата на фронтмена им.

7.7/10

Няма коментари: