Arctic Monkeys – AM (2013)

След първите три издадени сингъла от АМ, които бяха все въпроси - R U Mine?, Do I Wanna Know?, Why’d You Only Call Me When You’re High?, вече започнах да се питам дали новият албум на Arctic Monkeys няма да заприлича на "Минута Е Много" и дали на обложката няма да са Петър Вучков и Питанката от Батман, танцуващи танго. Тези ми съмнения бяха разсеяни вчера от прясно изтеклия AM, в който нямаше повече въпроси и монохромната обложка прилича на графика на вълна, която се описва с уравнението f(x) = fuckin' xtatic.


genre: garage rock, indie rock

01. Do I Wanna Know?
02. R U Mine?
03. One For The Road
04. Arabella
05. I Want It All
06. No. 1 Party Anthem
07. Mad Sounds
08. Fireside
09. Why’d You Only Call Me When You’re High?
10. Snap Out Of It
11. Knee Socks
12. I Wanna Be Yours

Минимализма в обложката явно се превръща в традиция - справка: Suck It And See от 2011.
Като отворих дума за този предния албум, дълго време си мислех,че няма как да се надскочат, но явно можело. Знаех, че AM ще е силен, но не очаквах точно това, което получих, и казвам това в най-добрия възможен смисъл.



В клипа се мярка и половинката на Алекс Търнър - Arielle Vandenberg. Върви му на жени на човека.

На това място имаше изписани няколко абзаца пълни глупости, опитващи се да облекат в думи добродетелите на този невероятен албум, но реших да не се излагам и вместо това да оставя думите на замесените да ви дадат най-точна представа за какво иде реч.

Alex Turner относно името на албума:

"Всъщност го откраднах от Velvet Underground, просто ще си призная за да ми се махне от главата. Очевидно имам предвид албума "VU". "

Интерпретацията на заглавието от Josh Homme:

"Пях в новия албум на Arctic Monkeys. Това е наистина як, секси, след полунощ албум. Казва се "AM", така че това май се разбира от самосебе си."

Alex Turner отново, относно звученето на албума:

"Tо е като бийт на Dr.Dre, само че подстриган на паничка и пратен да галопира в пустинята, яхнал Stratocaster (модел електрическа китара на Fender - бел. Lu). Звучи в много по-малка степен като четирима души, свирещи в стая. В общи линии е точно това, но ако успееш да намериш начин да влияеш на инструментите или звуците до степен да зазвучат като хип-хоп бийт, който ще е чук да си го пуснеш в колата, то тогава мисля, че има нещо много яко в това."

Болднатото изречение е основно и в най-пълна степен описва ситуацията. Ако човек отвори слуха си, ще забележи мръсния дръм ритъм в One For The Road и Arabella, закачката с 60-тарската черна музика в Snap Out Of It, откровеното RnB звучене на Knee Socks и I Wanna Be Yours. Текстовете са гениални и се пее само и единствено за любов, и то по ужасно неустоим начин.



‘Cause there’s this tune I found that makes me think of you somehow and I play it on repeat
Until I fall asleep

Извинете, стана ми топло.
Клипа на Do I Wanna Know много ми напомня на Go With The Flow на QOTSA. Не се отказвайте да гледате, след 1:35 анимацията става интересна.



И пак Josh Homme, относно качествата на AM:

"Наистина е много добър. Наистина. Не е диско в класическия смисъл на думата, но е като модерен танцувален секси албум. Наистина е много добър." 

Няколкократното повтаряне на "наистина" не е безсилие на дар-словото, а по-скоро резултат от силното желание на пеещия в One For The Road и Knee Socks Джош да разкаже на публиката за какво всъщност става въпрос. Аз го разбирам, щото съм в същото положение в момента и чувствам, че не мога адекватно да ви опиша какъв бисер е AM - как е взел тия въпросните хип хоп и rnb бийтове и ги е въплътил в своята рокенрол същност, как е невероятно танцувален, как е адски секси, текстовете са връх в аудио-прелъстяването и още куп суперлативи за свежия им подход и визията в звученето им. Ще трябва да го чуете, за да разберете какво имам предвид.


8.8/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Честит ми рожден ден!

3 години trains in the night

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)