The Aikiu – Ghost Youth (2013)


Ню уеееейв, топъл ню уеееейв! Депресията на Робърт Смит, блясъка на Саймън Ле Бон!
Айдееее, не останааааа!


genre: synthpop, new wave, electropop

01. Pieces Of Gold
02. Let Me Freak Out (Nosferatu) feat.Isabelle Adjani
03. Win feat. JD Samson
04. Slow Motion
05. Barbarella
06. Fools
07. 20th Century Ghosts
08. The Fear
09. Somehow
10. A Distant Science

 The Aikiu са френска формация, предвождана от Alex Aikiu, за който Nile Rodgers бил казал, че е "Мадона с х*й, само че с гласа на Simon Le Bon".  Не го познавам много добре младежа, но съдейки по чутото в Ghost Youth, определението е по-скоро валидно.Освен това, самият Алекс казва, че  "много от моите вдъхновители са андрогинни - Боуи и Грейс Джоунс", така че едва ли се е засегнал.
Четирите франсета станаха известни с радиофоничната The Red Kiss, която се появи в едно от старите издания на Kitsune Maison. Ghost Youth, след разни сингли и ep, е първият им албум и аз изобщо не им се сърдя за забавянето, защото дебюта им е чудесен. Честно казано даже не очаквах нещо толкова добро. Като оставим настрана моите нескрити пристрастия към 80тарската музика, албумът обективно е много добре направен - омесва емоционален синтпоп и ню уейв с пост пънк дистанцираност, но резултатът е учудващо топъл и танцувален, а продукцията е чудесна. Звучи ужасно ретро и в същото време съвременно - като някакъв интеграл на 80те и последните 10 години. Като си пусна Pieces Of Gold и Slow Motion сякаш слушам бароковата емоционалност на Patrick Wolf, "Let Me Freak Out" с участието на Изабел Аджани спокойно би могла да е на The Drums, в отделни фрагменти на Fools,Win и 20th Century Ghost чувам епичните звукови пейзажи на  М83, и това на фона на повтарящи се подсещания за The Cure, Ultravox и The Lotus Eaters.
Ако досега сте останали с впечатлението, че The Aikiu са някакви отвеяни префърцунени френски педали, то този клип едновременно ще опровергае и затвърди представите ви. Освен това е едно от най-смешните неща, които съм гледала напоследък.



Ще ми се да мога да кажа повече на Ghost Youth, защото албума наистина е много добър, но в момента не мога, затова ви пускам още един клип и оставям музиката да говори чрез гласа на оборудваната Мадона.



С тенденция към покачване: 8/10

Коментари

Популярни публикации от този блог

Честит ми рожден ден!

3 години trains in the night

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)