Kate Bush - 50 Words For Snow (2011)

Онзи ден излезе десетият студиен албум на феята Кейт Буш и аз доста се чудих какво мога да кажа за него. Не че няма какво да се каже, просто аз не мога. Струва ми се, че всичко, което бих казала би звучало като осквернение. Ситуацията е малко като задръстен интроверт среща Мис Свят - влажен поглед, мълчание и чат-пат нечленоразделни опити за сглобяване на смислена реч.


genre: art pop, chamber pop

01 – Snowflake
02 – Lake Tahoe
03 – Misty
04 – Wild Man
05 – Snowed In At Wheeler Street
06 – 50 Words For Snow
07 – Among Angels

50 Words For Snow идва от сказанието, че ескимосите имали 50 думи за "сняг". Концепцията на албума е като сборник от зимни приказки - от духът при езерото Тахо, който търси кучето си, през правенето на любов със снежен човек в Misty (после чаршафите били мокри, а лирическата героиня се чуди къде е изчезнал партньора и - колко Кристиян Андерсен-овско), до разкази за Йети в Wild Man. Всичките песни, излязли изпод гениалната ръка на Буш, могат да се приемат и като алегории, и като проста приказна измишльотина, каквато е и запазената марка на англичанката. Участие взимат четирима гост-изпълнители: 13-годишният и син се появява в Snowflake, Andy Fairweather Low в Wild Man, актьорът Stephen Fry в 50 Words For Snow, а в Snowed In At Wheeler Street - внимание - дами и господа, Мистър Елтън Джон! Леле, како!



Освен чистата фактология, не знам какво друго да ви кажа за този изключителен албум. Снощи, когато за пореден път го слушах, се почувствах като малко дете, гледащо Млечния Път. Изправен пред поредното доказателство за огромния талант на Буш, човек има чувството, че едва сега открива музиката. 50 Words For Snow, както самият сняг, ще ви затрупа, ще ви щипе по бузите, ще ви донесе онова несравнимо чувство на спокойствие и безвремие, ще ви смрази до кокал и ще ви омагьоса.
На фона на всичкото това, разни сравнения на Kate Bush и Florence + The Machine изглеждат безкрайно смешни.
Тази летва не може да се прескочи.

9/10

Коментари

tech каза…
е тва е невъобразим кеф!
рц каза…
mnogo hubavo ревю
Lu каза…
tech, така е :)

рц, появяваш се тъкмо навреме, за да ти пусна това: http://www.mediafire.com/?8wlhdxnw9sm6hzr

:D
много много красиво, хубава вечер и до скоро
Интересен албум ще е. Благодаря, че ме открехна за тази музика. Не знаех, че ескимосите имат 50 думи за думата сняг. Харесвам самата идея, че основа на музиката са сказания и притчи. Обичам да чета такива измишльотини. А да бъдат част от албум, даже не част, а основа е доста креативно.
Песента 05 – Snowed In At Wheeler Street не е лоша , даже доста добре е направена.

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)