Daft Punk – Tron Legacy Soundtrack (2010)

Този мрачен дъждовен ден ме посрещна с един изключително чакан лийк, смея да твърдя един от най-чаканите за годината. Това е именно ost-a на Tron Legacy, сътворен от Daft Punk. Както казах още когато разбрах кой ще стои зад музиката за филма - кой по-добре от тях би направил score за Tron?

genre: ost, score, electronic, classical, glitch

Tron Legacy Soundtrack Tracklist:
01. Overture 2:28
02. The Grid 1:37
03. The Son of Flynn 1:35
04. Recognizer 2:38
05. Armory 2:03
06. Arena 1:33
07. Rinzler 2:18
08. The Game Has Changed 3:25
09. Outlands 2:42
10. Adagio For Tron 4:11
11. Nocturne 1:42
12. End of Line 2:36
13. Derezzed 1:44
14. Fall 1:23
15. Solar Sailer 2:42
16. Rectifier 2:14
17. Disc Wars 4:11
18. C.L.U. 4:39
19. Arrival 2:00
20. Flynn Lives 3:22
21. Tron Legacy (End Titles) 3:18
22. Finale 4:23

Ако някой е очаквал саундтрака да прилича на албум на Daft Punk, то той е кретен. Франсетата имат достатъчно опит и акъл в главата за да знаят как трябва да звучи музиката към филм, пък бил той и толкова tech-ориентиран.
Саундтракът към TRON Legacy е много повече оркестрален, отколкото електронен. Електрониката си присъства, разбира се, но много по-рядко, отколкото някой е очаквал. При все това там, където я има, е в такова великолепно съчетание с класиката, че на няколко пъти очите ми се насълзиха.

А това е The Game Has Changed, която познаваме от един от изтеклите тийзъри:


Както е редно за един саундтрак, неминуемо присъстват и класическите градации, които нагнетяват напрежението и в кулминацията всичко избухва. Аз възприемам това като класически, не клиширан похват, както твърдят разни хора по интернета. Тази формула си действа откак се прави музика и ако някой смята това за остаряло или безидейно, може да си завре мнението в мястото, намиращо се между двата глутеуса.
По-важното, обаче, е че скора на Daft Punk разказва история и те потапя в атмосферата на филма толкова силно, че музиката рисува картини. Още повече, че с няколкото налични вече трейлъра това не е особено трудно.

Ще ми се да кажа още неща, понеже творбата го заслужава, но смятам за ненужно да се впускам в допълнителни обяснения. Въздействието на филма ще се дължи до голяма степен на съпровождащата го музика. В случаи, когато ни се предлага една ясно ентъртейнмънт-насочена концепция, каквато е TRON Legacy, ние разчитаме комбинацията звук-картина да ни отвее главите и да ни разбърка мозъка с тел за яйца.
Ако визираме само музиката, това вече е свършено. Как ще си стои в самия филм, предстои да видим сравнително скоро - около 17 декември.



8.2/10

Коментари

bungle каза…
Вече съм на 6-тата песен и мога да кажа, че албумът размазва! :)
Nostromo каза…
Лу, адски ми нагнети любопитството. Саундракът в момента се... "купува", но по отношение на "The Game Has Changed" спокойно мога да кажа, че се усеща влияние откъм Генезиса на Цимър. Но пък въпросното ОСТ ми харесва, така че вариации по темата не ме притесняват. А и съм далеч от мнението, че самият Цимър е не взаимства оттук-оттам...
Lu каза…
Btw и аз си го мислех това Цимер, но реших да не го намесвам, щото ми се стори гадно. Предполагам, че тези асоциации се дължат най-вече на използваните духови инструменти, които нещо свикнахме да свързваме с Цимер, щото ги слага във всяка своя композиция.
Nostromo каза…
Пресечната точка между Цимър и Дафт Пънк. :)
Lu каза…
Хаха, по-скоро пресечната туба между Цимер и Daft Punk. :D
truefalse каза…
Цимър-мимър, тва не са Дафт, а двама композитора, създали приятна фонова музичка, допълваща футуристичните сценки във филма. Отвъд този контекст, албума е напълно безличен :) Което прави слушането му (с цел ентъртеймънт) претеншъс ас фък :)
Само Крафтверк биха могли да се справят също така добре

Популярни публикации от този блог

Lana Del Rey - Born To Die (2012)

Ghost - Impera (2022)

Drab Majesty - Modern Mirror (2019)